viernes, 26 de noviembre de 2010

25 de Novembre de 2010: Dia Internacional contra la Violència vers les Dones


L'H se suma al Dia Internacional contra la Violència vers les Dones.

La tarde del 24 de novembre del 2010, les dones de la ciutat de l'Hospitalet van tornar a dir NO a la violència vers les dones i es va sumar a la mobilització mundial al voltant de la data del 25 de novembre, decretada Dia Internacional en contra d'aquest xacra social. L'acte central de la protesta col.lectiva es va celebrar a les 19h a la plaça de l'Ajuntament. Teatre contra la violència masclista: L’associació teatral "La jarra azul" representà "3, 2, 1... Zero contra la violència de gènere". La temàtica estava distribuïda en sis accions que fan referència als maltractaments a partir de petites escenes intenses, clares i directes que ens endinsen de ple en el fenomen de la violència de gènere, partint de la simplicitat dels números i del recompte de les dones assassinades any rere any.
Fotografia de Carmen Puerto

Fotografia de Carmen Puerto


Dolores Fernández, tinenta d’alcalde de Benestar Social i responsable del Programa Municipal per a la Dona, afirmava el mateix dia que "enguany l’interès se centra en què els joves participin de la idea que també han de ser protagonistes de la lluita contra la violència de gènere". Fernández afirmaba que “no és cert que la violència de gènere està instaurada en un determinat segment de la població i d’una determinada edat, els joves també tenen problemes de relació abusiva”. Per això es va pensar que un grup de teatre de joves amb una obra de teatre per a joves “seria especialment atractiu”.
La responsable del Programa Municipal per a la Dona afirma que actualment “hi ha més consciencia social i menys tolerància, abans hi havia molta més violència soterrada i les dones s’avergonyien i no denunciaven”. Ara no hi ha més violència “però és més visible perquè afortunadament les dones s’han atrevit a denuncar-la”. Però no es pot baixar la guàrdia perquè “sembla que el preu de la llibertat de les dones sigui aquest, els agressors no ho toleren i des de les institucions demanem a les dones que denunciïn i que siguin més escrupoloses amb les eines que posa la llei al seu abast, ja que la meitat de les dones que han mort aquest any ni tan sols havien denunciat maltractaments”.
El manifest: Durant l’acte també es va llegir el manifest promogut per les institucions públiques de Catalunya, la Generalitat, diputacions i ajuntaments, en el qual renoven el seu compromís per una vida lliure de violència vers les dones i infants, i expressen el condol per les onze dones, un nen i una nena morts a Catalunya durant el 2010, víctimes de la violència masclista. També declaren que dedicaran esforços i recursos per aconseguir avançar cap a l’eliminació de la violència contra les dones.
El manifest recull la voluntat de “construir ponts perquè les properes generacions vagin perdent els referents d’una cultura destructiva enfront d’una altra que promogui noves formes de relació entre les dones i els homes basades, fonamentalment, en el respecte a la vida i als drets humans”.
A tot l'Estat 63 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o ex parelles en el que portem d’any. D’aquestes, 1 de cada 6 s’han produït a Catalunya, de manera que se situa com a la segona comunitat autònoma on hi ha hagut més casos de violència de gènere després d’Andalusia. 


A la concentració van assistir-hi mes de cinquanta socies del "Grup de Dones de Santa Eulàlia" que portaven un cartell on expressaven el seu rebuig contra els maltractaments i la violència de gènere.

Fotografia de Carmen Puerto

Fotografia de Carmen Puerto

miércoles, 24 de noviembre de 2010

"RECORDS DE SANTA EULÀLIA"


El passat 18 de novembre del 2010, a la Biblioteca de la Plaça d’Europa, es va efectuar una xerrada amb el tìtol de "Redords de Santa Eulàlia" sobre històries de aquesta barriada, el primer barri de l’Hospitalet de Llobregat.
L'acte va estar organitzat pel Grup de Dones de Santa Eulàlia, la Agrupació Veïnal 5 Carrers i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, juntament amb la Biblioteca de la plaça Europa i la col·laboració i suport de l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i La Caixa.
La conferència volia donar a conèixer alguns episodis de l'esdevenidor d'aquest barri narrats per alguns estudiosos de la ciutat però, tambè, per persones del barri que els han viscut. Varen intervenir pel Grup de Dones Na Dolors Muñarch, per l'Agrupació Veinal "Cinc Carrers" En Fabriciano Alepuz i els historiadors Srs. Ramon Breu i Manuel Dominguez.
La sala esta plena de gom a gom (van assistir-hi moltes sòcies del Grup de Dones) i es va parlar de la vida al barri durant els anys vint, dels antics -i ja desapareguts- cinemes, de les lluites veïnals portades a terme per les Associacions de Veïns del districte des d'els anys setanta i de com era el barri durant la dictadura franquista, tancant-se l'acte amb un torn de preguntes.

sábado, 6 de noviembre de 2010

EXCURSIÓ A LA FAGEDA D'EN JORDÀ (LA GARROTXA)

El "Grup de Dones de Santa Eulàlia" va decidir fer una excursió per a visitar aquest petit paradís, La Fageda d'en Jordà, un dels paratges mes bonics de les terres catalanes,  situat a una zona volcànica de la Garrotxa, prop d'Olot. La Fageda es una zona protegida i molt ben cuidada -es una de les 26 reserves naturals de la Zona volcànica de la Garrotxa- per la qual no més es pot passejar caminant o utilitzant uns carros tirats per cavalls.

L'excursió comença a l'àrea de serveis de la Fageda, on es poden agafar els carros que fan la ruta pel bosc i que està situat al quilómetre 4 de la carretera que uneix Olot amb Santa Pau. Arribats a aquest punt, s'inicía la ruta per un preciós bosc. Al començament, hi han diverses classes de arbres, pero poc despres tots son faigs, arbres que fan del bosc un lloc misteriòs i ple de màgia.

El terra es volcànic i les roques estan cobertes de molsa. Passejant per l'interior del bosc dona la sensació de que en qualsevol moment et pot sortir al pas un fullet dels contes dels germans Grimm. Sempre per una pista marcada amb marques blaves s'arriba al punt de sortida. Aquesta fageda es excepcional perque creix a 550 m. d'alçària, a un lloc plà i a sobra de la encubellada de lava del volcá Crosca.


Després d'haver disfrutat d'una zona mítica de Catalunya, font d'inspiració d'artistes, com és la Fageda d'en Jordà, que va fer famosa el poeta Joan Maragall amb el seu poema, les excursionistes es van dirigir al restaurant per a  restaurar els cosos, ja que les ànimes estaven plenes de maravelles.






LA FAGEDA D'EN JORDÀ
Saps on és la fageda d'en Jordà ?
Si vas pels volts d'Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i pregon
com mai més n'hagis trobat al món:
un verd com d'aigua endins, pregon i clar;
el verd de la fageda d'en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud
s'atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot el món
en el silenci d'aquell lloc pregon,
i no pensa en sortir o hi pensa en va:
és pres de la fageda d'en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

JOAN MARAGALL I GORINA  (1860-1911)

PROGRAMA D'ACTIVITATS - OCTUBRE 2010

L'ONZE DE SETEMBRE DE 2010

Com cada any, es celebrà a l'Hospitalet la Diada del "11 de Setembre" amb un acte institucional al que varen participar moltes entitats associatives hospitalenques amb l'ofrena de motius florals.
El Grup de Dones de Samta Eulàlia va estra representat pers dues sòcies.





VIOLENCIA DE GÉNERO OTRA VEZ EN L'HOSPITALET


Viernes, 3 de septiembre de 2010 - Jorge Alberto C. L., de 40 años, fue detenido ayer en Hospitalet de Llobregat (Barcelona) por los "Mossos d'Esquadra" , acusado de haber matado a su pareja, una mujer dominicana -Nikauris, que así se llamaba la fallecida-,  once años más joven que él, con un arma blanca en el domicilio conyugal del barrio de La Torrassa. Con este crimen, ya son cuarenta y cuatro las mujeres que han muerto este año en España víctimas de la acción violenta de sus parejas.


En la mañana del viernes, se convocó un encuentro en la puerta del Ayuntamiento para rendir un homenaje a la fallecida y para protestar, una vez más, por los actos de violencia machista contra las mujeres, que ocasionan infinidad de víctimas, no sólo en fallecimientos sino en multitud de agresiones y de maltratos fisicos y psicológicos. El "Grup de Dones de Sanra Eulàlia" estuvo representado en este acto por dos socias. 







NÚRIA MARÍN MARTÍNEZ, UNA MUJER CON ACENTOS


El 19 de abril de 2008, Núria Marín Martínez, fue elegida y nombrada Alcaldesa por el Pleno Municipal Extraordinario del Ayuntamiento de L'Hospitalet de Llobregat. Ese mismo día asumió el cargo de presidenta de la Corporación Municipal de la ciudad, convirtiéndose así en la primera mujer en acceder al cargo y en la tercera persona que dirigirá el Ayuntamiento en democracia. Marín, que recibió el bastón de manos de Mario Sanz, expresó en un discurso de agradecimiento su orgullo por "ser la primera alcaldessa de la ciutat" y añadió que gobernará "con sensibilidad, pero también con determinación y autoridad". Se  comprometió a trabajar por las personas, abierta a todos y con "transparencia y proximidad, pero con firmeza" para defender los intereses de la ciudad y a impulsar políticas para favorecer la convivencia -como eje vertebrador de la ciudad-, la integración y la cohesión social, fomentando la "transformaciones de los barrios".  También se obligó a trabajar por la inclusión social de las personas con necesidades, por la integración de los "recien llegados", por la atención integral a las personas depenendientes, y por la emancipación de los jovenes y la conciliación de la vida familiar y laboral.


La nueva Alcaldesa, Nuria Marín, nacida en 1963, es vecina del barrio de Collblanc-La Torrassa de L'Hospitalet y diplomada en Ciencias Económicas. Está casada y no tiene hijos. Entró a trabajar como funcionaria en el Ayuntamiento de L’Hospitalet en el año 1985. Desde 1995 era concejal del Ayuntamiento, donde asumió el área de Hacienda y la Concejalía de Collblanc-La Torrassa. En 1999 fue nombrada primera teniente de alcalde y asumió la responsabilidad del Área de Economía e Hacienda. A partir del año 2007 es la primera teniente de alcalde y responsable del Área de Planificación, Coordinación y Economía. En el Ayuntamiento, también ha presidido las sociedades municipales de L’Hospitalet 2010 y La Farga, SA. 


Representa al Ayuntamiento de L’Hospitalet en la Comisión de Nuevas Tecnologías y Sociedad de la Información de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) y es miembro de la Comisión de Economía y Presupuestos de la Federación de Municipios de Catalunya (FMC). Es también presidenta del Consejo Rector del Consorcio Sanitario Integral y miembro de la Mancomunidad de Municipios del Área Metropolitana de Barcelona.


El Ple extraordinari ha estat seguit per més d'un centenar de persones que han omplert a vessar la sala de plens, el vestíbul de l'Ajuntament i bona part de l'entrada del consistori, on una pantalla retransmetia l'acte. Entre els assistents hi havia una quinzena d'alcaldes i alcaldesses del Barcelonès i el Baix Llobregat, entre ells, el de Barcelona, Jordi Hereu; el futur president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué; i el secretari d'organització del PSC; José Zaragoza. També hi han assistit representants del món de la cultura com l'actriu Amparo Moreno i el director de cinema Juan Cruz, i del món empresarial, com el president de Filmax.


El día de la toma de posesión de Núria Marín de la Alcaldia, una nutrida representación del "Grup de Dones de Santa Eulàlia" acudió al acto y todas sus integrantes participaron en las actividades que se llevaron a cabo, felicitando personalmente -al finalizar el evento- a la nueva "Primera Regidora" que las saludó de una manera cordial y efusiva.